Logo

What is Flavor and Fortune?
How do I subscribe?
How do I get past issues?
How do I advertise?
How do I contact the editor?

Connect me to:
Home
Articles
Book reviews
Letters to the Editor
Newmans News and Notes
Recipes
Restaurant reviews

Article Index (all years, slow)
Article Index (2017)
Article Index (last 2 years)
Things others say
Related Links

Log In...
New User...
All Users...

Tea Test

by Joe and the Tea Council of the USA Simrany

Beverages

Summer Volume: 1997 Issue: 4(4) page(s): 10 and 12


1. When, where, and by whom was tea first discovered:
a. In 1603 in England by Sir Thomas Lipton
b. By Japanese emperor Hirohito in 1492
c. In A.D.80 by a Buddhist priest named Darma in India
d. By Chinese emperor Shen Nung in 2737 B.C.

2. How many types of tea are there:
a. There are over 3,000 types of tea derived from many different plants
b. Counting herbal tea there are five basic types
c. There are three basic types of tea, all derived from the same plant, called Camellia sinensis
d. There are dozens of teas available, depending upon what country the tea is produced in

3. Next to water, tea is the most popular beverage in the world:
a. True
b. False

4. In the U.S., tea is the 3rd most popular beverage:
a. True
b. False

5. In what country and when was iced tea invented:
a. In the United States in 1904
b. In Great Britain in 1650
c. In Egypt during the great drought of 1894
d. In Iceland in 1894

6. Who invented the tea bag, and when was that:
a. Samuel Twining, a British tea packer, in 1864
b. The Tetley Company in 1902
c. John Sullivan, an American tea importer, in 1904
d. The Dexter Company in 1899

7. What is the predominate form of tea used in the US:
a. The tea bag
b. Loose tea
c. Instant tea
d. Iced tea mix

8. What country drinks the most tea per capita:
a. United States
b. Ireland
c. Great Britain
d. Canada

9. What three countries produce most tea per capita:
a. India, China, Sri Lanka
b. Kenya, Indonesia, Australia
c. Argentina, China, Indonesia
d. Sri Lanka, Malawi, Japan

10. What primary processes, in order of occurrence, does tea undergoes after harvesting:
a. It is rolled, graded, and packed
b. After plucking, it is fermented, sorted, and heated
c. Tea is fermented, rolled, fired, graded, and packed
d. After plucking, it is withered, rolled, oxidized, fired, graded, and packed

11. What are the ideal growing conditions for tea: a. At sea level in temperate climates
b. In well-drained, sandy soils with minimal rainfall
c. In jungle like conditions, with heavy rainfall, well-drained soils, at high elevations
d. In cool, dry climates

12. Does tea have more or less caffeine than coffee:
a. More
b. Less
c. Same
d. Both more and less

13. What are the ideal conditions for storing tea:
a. In a refrigerator at 45 degrees F or lower
b. In a plastic airtight container in areas of relatively high humidity
c. In a closed container in a dark, cool, dry area away from strong odors
d. In an airtight area at temperature above 75 degrees F

14. What is the proper temperature to brew both hot and iced tea:
a. With water that is nearly to the boiling point
b. With hot tap water
c. With water that has boiled for at least a minute
d. With water that has just started to boil

15. How long should tea brew:
a. At least one minute
b. Between three and five minutes to develop full flavor
c. Between three and five minutes for hot tea and at least five minutes for iced tea
d. Both b and c

16. What is the ideal way to serve hot tea:
a. In a ceramic (or ceramic-like) teapot
b. With the hot water already poured in a teacup with the tea bag and a slice of lemon on the side
c. In a metal teapot
d. Pre-brewed and served out of an insulated container

17. What country produces the most tea in the world:
a. China
b. Japan
c. Sri Lanka
d. India

18. What country exports the most tea in the world:
a. China
b. Japan
c. Sri Lanka
d. India

19. What has more caffeine, green tea or black: a. Green tea
b. Black tea
c. Both the same

20. What health benefits have been attributed to tea consumption:
a. Reduction of dental caries and plaque formation
b. Antioxidant and antimutagenic effects
c. Helps maintain fluid balance and proper hydration.
d. All of the above

Answers: 1. d; 2. c; 3. a; 4. b; 5. a; 6. c; 7. a; 8. b; 9. c; 10. d 11. c; 12. d; 13. c; 14. d; 15. c; 16. a; 17. d; 18. c; 19. c; 20. d

                                                                                                                                                       
Flavor and Fortune is a magazine of:

Copyright © 1994-2017 by ISACC, all rights reserved
Address
3 Jefferson Ferry Drive
S. Setauket NY 11720